Fjällko

Nymålen

 

Rasbeskrivning: Fjällko

"Tja', Lillemor här!"

 

Lillemor är den enda kossan vi har kvar idag och hon har funnits hos oss här länge nu och lever som pensionär tillsammans med hästarna.

Man kan verkligen beskriva henne som en livsnjutare, hon tar allt i sin takt utan att stressa upp sig. Befinner hon sig i stallet så försöker hon mer än gärna att fjäska till sig några äpplen och lite gosande.

Fjällkon är en lantrasko och som sådan av utpräglad mjölktyp, formad av det jordbruk med skogsbete och fäbodbruk som under de sista 2000 åren bedrivits i norra Sverige. Det har gett en lättrörlig, intelligent och social ko med unika egenskaper som vi och många med oss är övertygade om kommer att behövas i ett framtida miljövänligt, resurssnålt lantbruk.

Fjällrasens mjölk är mycket bra ur mejerisynpunkt med en världsunikt hög frekvens av Kappa-kasein B som är betydelsefullt för ostproduktionen. Det verkar även som om människor som är laktoskänsliga har lättare att tåla fjällrasens mjölk än andra rasers. Fjällrasen har via att den fått större delen av sommarens foder via skogsbete utvecklat ett starkt fodersök som ger en nyfiken och om korna mjölkas en väldigt social ko.

Kroppsvikten på kor ligger oftast mellan 400-450 kg. levandevikt, med en mankhöjd på 120-130 cm.

 

"Finare än så här BLIR jag inte".

Foto: Jenny Jaanson

Förutom Lillemor ser vi också Emil på denna bild, en helt fantastiskt underbar getabock som fanns hos oss till år 2011.

Foto: Jenny Jaanson

©2015-2016 Kulturföreningen Bokskogen | 0491 - 610 66 | kontakt@nymalen.se