Linderödssvin

Nymålen

Linderödsvin

På Nymålen har vi idag 1 galt och 2 suggor.

Grisarna vi har är tama som hundar och kommer till en när man ropar på dom.

Dom bor i en jättestor hage där dom har tillgång till att böka runt i marken och leta efter nått som är slemmigt men mättande.

 

Vi fick nyligen hem en ny galt vi namn Putte och när han har hunnit att bli lite större så hoppas vi att han blir pappa till massa små kultingar.

Om Linderödssvinet.

 

Linderödssvinet presenteras ofta som en restpopulation av ett äldre Svenskt lantrassvin. De Linderödssvin som finns idag härstammar från Skånes Djurpark. Djurparken har sedan 1991 hållit en svinstam som ursprungligen kommer från Linderödsåsen i Skåne. Svinen härstammar från en sugga som brukade föda brokiga ungar, vilket inte var helt ovanligt i ”Svensk lantras”. Djurparken befäste brokigheten genom inavel. För att få grisarna något magrare och mer spetsiga huvuden lät man på 50-talet korsa in vildsvin. Rasen har en robust och något rund kroppsform med svartfläckig färgteckning. Rasen används inte som ett produktionsdjur i dagens industrialiserade lantbruk utan finns främst hos självhushållare. Den bevaras i genbank, vilket innebär att rasen skall bevaras utan inblandning av andra raser.

Fotograf: Jenny Jaanson

©2015-2016 Kulturföreningen Bokskogen | 0491 - 610 66 | kontakt@nymalen.se